8 Kasım 2013 Cuma

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 10 ÇİÇEK


NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 10 ÇİÇEK



1- Middlemist Kamelya – Middlemist camellia

Dünyadaki en nadir çiçeklerin başında gelen bu kamelyadan sadece iki tane bulunmktadır. Biri Yeni Zelanda’da, diğeri ise Britanya’dadır. Çiçek Britanya’ya 1804 yılında John Middlemist tarafından Çin’den getirilmiştir. Parlak pembe rengi olan bu kamelya, güle çok benzemektedir.

2- Hayalet Orkide – Epipogium aphyllum

Yaklaşık 20 yıldır nesli tehlikede olan bu orkidenin üremesi neredeyse imkansızdır. Yaprakları olmadığı için fotosentez yapamaz, kendi besin kaynağını oluşturamaz. Bu yüzden bir mantarın yanında yaşamak zorundadır ki, onun köklerinden beslenebilsin. Hayalet orkide en önemli özelliği ise toprak altında yıllarca yaşayabilmesidir.

3- Sarı ve Mor Terlik Orkidesi – Cypripedium calceolus

Orijini Avrupa olan bu orkide şu an sadece Britanya’da bir golf sahasında bulunuyor ve 1917 yılından beri polis tarafından korunuyor. Fakat tohumları yeni bir bitki oluşturabilecek kadar sağlıklı olmuyor.

4- Koki’o – Kokai cookei

Hawaii kökenli bu bitki 1860 yılında keşfedilmiştir. Bitkinin çoğaltılması çok zordu ve bu nedenle 1950 yılında nesli tükendi. 1970 yılında ise son çiçek bulundu ve talihsiz bir şekilde çıkan bir yangın sonucu o da gitti. Fakat bir dal yanmadan kurtarıldı ve şu an dünya üzerinde yaşayan 23 adet Koki’o ağacı tohumlandı. Ağaçların 23′ü de Hawaii de bulunmaktadır. Koki’o 10-11 metre civarında büyüyebilen, kırmızı renkte çiçekler veren bir bitkidir.

5-Çikolata Kozmosu – Cosmos atrosanguineus

Meksika’ya ait olan bu kozmos çiçeği yaklaşık 100 yıl önce yok olmuştur. Bugün sadece 1902 yılında yaratılmış ve tohum vermeyen bir klonu bulunmaktadır. Çiçek yaz aylarında vanilya kokmaktadır.

6-Papağan Gagası – Lotus berthelotii

1884 yılından beri nesli tehlikede olan papağan gagasının orijininin Kanarya Adaları olduğu düşünülüyor. Tamamen yok olduğu ya da vahşi doğada bir iki tane örneğinin kalmış olabileceği sanılıyor. Bulunan örneklerde artık Kanarya Adaları’nda yaşayamıyor. Eskiden adadaki kuşlar tozlaşmayı gerçekleştiriyormuş ama bugün doğal tozlaşma gerçekleşemiyor.

7-Franklin Ağacı – Franklinia alatamaha

Çay bitkisi ile aynı familyada olan bu ağacın orijini, Georgia’daki Altamaha Köyü’ne dayanmaktadır. 19. yüzyılın başlarında nesli tükenen bu bitki sadece botanikçi, bahçıvan ve de kaşif olan Bartram ailesinde bulunmaktadır. Dünya üzerinde görebileceğiniz diğer örnekleri de Bartram ailesindeki ağaçtan alınan tohumlardan çoğaltılmıştır.

8-Cebelitarık Karanfili – Silene tomentosa



Sadece Cebelitarık’ta uçurum kenarlarında yetişen bu bitki, 1980’lerde tükenmeye başladı ve sayıca çok az kaldı. 1992 yılında ise tamamen neslinin tükendiği açıklandı fakat 1994 yılında tesadüfen bir dağcı tarafından bir tane bulundu ve bitki tekrar hayata döndü. Almeda Cebelitarık Botanik Bahçesi’nde ve Londra’daki Royal Botanik Bahçe’sinde çoğaltılmış bir şekilde yaşamaktadır.


9-Ceset Çiçeği – Rafflesia arnoldii

Endonezya’nın yağmur ormanlarında bulunan bu çiçek, çürümüş et gibi koktuğu için bu adı almıştır. Bir metreye kadar boyu uzayabilen ceset çiçeği, yaydığı koku ile sineklerin ve leş böceklerinin ilgisini çeker. Böylelikle tozlaşma işlemini gerçekleştirir. Kökünden koparıldığında ise sadece 1 hafta yaşayabilmektedir.


10-Yeşil Sarmaşık – Strongylodon macrobotrys

Filipinler’in yağmur ormanlarında yetişen bu şarmaşık türü bezelye ve fasulye ile aynı familyadandır. Pençeye benzeyen çiçekleri olan yeşil sarmaşık, 3 metreye kadar büyüyebilmektedir. Çiçekleri maviden yeşile kadar herhangi bir renk olan bu bitki, yaşam alanının yok olması ve doğal polen taşıyıcıların sayısının azalması nedeniyle yok olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder